Mejeriprodukter i en sund kost
Sund kost består af en række fødevarer såsom grøntsager, frugt, nødder, bælgfrugter, brød, kød, fisk, olier og mejeriprodukter. Alle er de med til at give din krop de næringsstoffer, den har brug for. For mange mennesker er mælk fx en vigtig del af deres daglige kost, og mælk bruges også til fremstilling af yoghurt, kvark, yoghurtdrikke og ost. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du som voksen dagligt indtager 250 ml fedtfattig mælk eller mælkeprodukt.
Mælk ikke kun smager godt, den bidrager også til, at du får:
- Protein, der hjælper med at vedligeholde og bygge muskler. Motion er også vigtigt i denne forbindelse.
- Calcium, der spiller en vigtig rolle i at vedligeholde dine knogler og tænder. Knoglernes styrke (knogletæthed) vokser, indtil du er omkring 30 år. Jo højere knogletæthed, jo stærkere knogler
- Vitamin B2 og vitamin B12, der bl.a. hjælper dit nervesystem - hjernen, rygmarven og nerver - med at fungere korrekt. Vitaminerne reducerer også træthed samt hjælper med at omsætte sukker og fedt til energi.
Hvordan laver man yoghurt?
Yoghurt er fermenteret og fremstillet af mælk og mælkesyrebakterier. En fermentering foregår ved en proces med bakterier, svampe og gær - ved yoghurt er det fx mælkesyrebakterier, der omdanner mælkesukker til mælkesyre.
Optimels yoghurt er lavet af mælk og to mælkesyrebakterier, kaldet yoghurtkulturer. Yoghurtkulturer tilsættes til pasteuriseret mælk ved 30-45°C, og ved at holde alt på en konstant temperatur arbejder kulturen optimalt. Efter 4-16 timer (afhængig af temperatur og kultur) er yoghurten og klar til at spise. Du kan vælge mellem yoghurt med forskellige fedtprocenter.
Mejeriprodukter og laktoseintolerans
Laktose er sukker, der findes i mejeriprodukter - kendt som mælkesukker. Kan en person ikke fordøje laktose eller ikke fordøje den fuldstændigt, kaldes det laktoseintolerans. Drikker den person fx mælk, kan der opstå symptomer, der er forskellige alt efter person og graden af laktoseintolerans. Det er normalt ikke nødvendigt helt at stoppe med at indtage mejeriprodukter.
Yoghurt og hård Gouda-ost indeholder henholdsvis lidt eller ingen laktose, og de produkter kan de fleste med lakstoseintolerans godt spise. I yoghurt bliver noget af laktosen fra mælken nedbrudt af mælkesyrebakterierne. I hård ost er der ingen laktose, da den er nedbrudt under modningen
Laktoseintolerans er forskellig fra komælksproteinallergi. Ved komælksproteinallergi reagerer kroppen allergisk på protein fra komælk. Læs mere om laktoseintolerans og komælksproteinallergi på sundhed.dk.